§10. Асқорыту үдерісі және ферменттердің рөлі
Тағамды ұсақтап, қарапайым молекулаларға ыдырататын арнайы ақуыздар. Олар әр бөлімде әртүрлі жұмыс істейді:
Ауыз қуысында:
Асқазанда:
Аш ішекте (ұйқы безінің ферменттері):
Асқорыту жүйесінде қоректік заттардың аш ішектен қанға және лимфаға өту процесі.
Қан тамырлары арқылы – суда еритін заттар (глюкоза, аминқышқылдары) тарайды.
Лимфа арқылы – суда ерімейтін майлар сіңеді.
Заттар | Ферменттер | Ыдырау өнімдері |
Көмірсулар | Амилаза | Глюкоза |
Нәруыздар | Пепсин, Трипсин | Аминқышқылдары |
Майлар | Липаза | Глицерин + Май қышқылдары |
1. Асқорыту жүйесінде __________ көмірсуларды қарапайым қанттарға ыдыратады. 2. Асқазан сөлінің құрамындағы қышқыл – __________. 3. Аш ішектен қоректік заттар __________ арқылы қанға өтеді. 4. Өттің негізгі қызметі – __________. 5. Липидтерді ыдырататын фермент – __________. 6. Тәбетті реттейтін ми бөлігі – __________. |