§12. өт әсерінен майлардың эмульгациялануы
Бауыр – көпқызметті орган. Ол зат алмасуға қатысып, ағзадағы улы заттарды залалсыздандырады. Сонымен қатар, бауырда өт түзіліп, ол майларды эмульгациялауға қатысады. Гликогенді жинақтап, қажет кезінде оны глюкозаға айналдырады. Қан ұюына қажетті белоктар мен ферменттерді де бауыр синтездейді.
Эмульгация
майлардың өттің әсерінен ұсақ май тамшыларына бөлінуі. Бұл процесс липидтердің ас қорыту ферменттерімен ыдырауын жеңілдетеді
Бауыр
адам ағзасындағы ең ірі безді мүше. Ол өт бөледі, зиянды заттарды залалсыздандырады және зат алмасуды реттейді
Өт
бауырда түзілетін жасыл-сары түсті сұйықтық. Ол он екі елі ішекке бөлініп, майларды эмульгациялауға қатысады