23-тақырып.
БЕЙТАРАП, ҚЫШҚЫЛ ЖӘНЕ СІЛТІЛІ ОРТА

  • Қышқылды-сілтілі

    тепе-теңдік

    Ағза қышқылды және сілтілі өнімдерді қабылдайды.

    Қышқылды өнімдер 20 есе көп тұтынылады.

    рН 7,2-ден төмендесе – қауіпті.

    Қорғаныс жүйесі артық қышқылды ыдыратып, бейтараптандырады.

  • Тағам түрлерінің жіктелуі

    • Бейтарап тағамдар: су, өсімдік майы, сарымай.
    • Қышқыл тағамдар: ет, астық, бұршақ, ірімшік.
    • Сілтілі тағамдар: көкөніс, піскен жемістер, жаңғақтар (жержаңғақтан басқа), сүт өнімдері, шөп шайы.
  • Денсаулыққа әсері


    Артық қышқыл өкпе, бүйрек, тері арқылы шығарылады.

    рН тепе-теңдігі бұзылса – ағза минералдар мен қоректік заттарды сіңіре алмайды.

    Тепе-теңдікті сақтау – денсаулық кепілі.

Тағамдарды топтастыр

Берілген тағамдарды қышқылды, сілтілі және бейтарап топтарға бөліңіз:
  • алма, күріш, йогурт, сиыр еті, минералды су, ірімшік, сәбіз, күнбағыс майы.
Логикалық сұрақ

Ағзада қышқыл көп жиналса, қандай мүшелер артық қышқылды шығарады?

Жауабы: өкпе (көмірқышқыл газды шығарады), бүйрек (зәр шығарады), тері (тер арқылы).
Made on
Tilda