§17. Азық-түліктердегі көмірсулардың, нәруыздардың және майлардың маңызы
Адамға тәулігіне 400-500 г көмірсу қажет.
Көмірсуларға әсіресе жеміс-жидектер, көгөністер, жармалар, нан сияқты өсімдік тектес азықтар бай.
Сүттен баска жануар тектес азыктар құрамында көмірсулар аз. Асқорыту жолында көмірсулар
Ересек адам үшін тәуліктік рационында орташа есеппен
100-118 г нәруыз болуы керек.
Ауыр дене еңбегінде азықтағы нәруыз мөлшері 130-140 г-ға дейін артады. Өсіп келе жаткан организм үшін, яғни дененің толық қалыптасуы үшін қосымша нәруыз мөлшері қажет.
Адам организміндегі майдың жалпы мөлшері дене салмағының орташа есеппен 10-12%-ын құрайды. Тәуліктік қажеттілігі -80-100 г.
Аскорыту жолында қоректің құрамындағы майлар глицеринге және май қышқылдарына дейін ыдырайды.
Азық-түлік түрі | Құрамындағы негізгі қоректік зат |
Жұмыртқа | |
Бал | |
Күнбағыс майы | |
Картоп |